'Salarisnorm grootverdiener geen zaak gemeente'

11 april 2013 -
Deel dit op facebook!Twitter dit!Deel dit op LinkedIn!
Gemeente.nu
Een gemeente of provincie kan geen salarisnorm opleggen aan instellingen die subsidie ontvangen. Dat concludeert bestuursrechtadvocaat Klaas Meersma uit een uitspraak van de rechtbank te Den Bosch. Dit meldt de website Gemeente.nu.

De rechter bepaalde dat de gemeente Eindhoven niet de balkenendenorm mag opleggen aan medewerkers van de Brabantse verslavingszorginstelling Novadic-Kentron. De twee directeuren van Novadic-Kentron verdienen ieder ruim meer dan 200.000 euro. Eindhoven had de balkenendenorm als maximumsalaris opgelegd voor de subsidie in 2012. Voor zover bekend is het de eerste uitspraak over maatregelen die lagere overheden willen nemen tegen hoge salarissen bij gesubsidieerde instellingen. Grote gemeenten zoals Leiden, Den Haag, Tilburg en Nijmegen en veel provincies hebben uitgekeken naar het oordeel van de rechter.

In de zaak van Novadic-Kentron oordeelde de rechter dat de gemeente wel eisen mag stellen, maar die eisen moeten hetzelfde doel hebben als waarvoor de subsidie wordt gegeven. De rechtbank zegt dat dat in dit geval niet gebeurde. Het doel van de eis was het beperken van topinkomens, het doel van de subsidie is verslavingszorg. De gemeente mag in dit geval ook geen eisen stellen aan het salaris van de medewerkers, aldus de uitspraak. 'Subsidiewetgeving laat geen ruimte voor inkomensbeleid en allerlei verschillende salarisnormen en dat is maar goed ook', reageert Meersma namens Novadic-Kentron op de uitspraak.
Stuur door title=
Reageer title=
(2 reacties)
Afdrukken
Tineke van Dijk - 13 april 2013, 10:52 uur
En zo houden de grootverdieners elkaar weer de hand boven het hoofd.
noordwijker - 11 april 2013, 12:16 uur
Zo zie je maar dat zelfs de rechterlijk macht mogelijkheden vindt om de snaai en graaicultuur te rechtvaardigen.Hier wordt ik zo ziek van en met mij alle Nederelnders met een midden en laag inkomen. De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter en met de wet in de hand ook nog gelegitimeerd! Te gek voor woorden!

Nieuwsbrief

Tijdschrift

Gratis digizine

Focus op Zorg

Vacatures

Bron:

Blog Q-Consult

Q-consult
Consultants Jacob Hofdijk en Ruben van Zelm schrijven regelmatig over ontwikkelingen in de gezondheidszorg.
 

Blog Alexander Monro Ziekenhuis

Chirurg/algemeen directeur Jan van Bodegom doet regelmatig verslag van 'zijn' ziekenhuis in oprichting: het Alexander Monro Ziekenhuis, het eerste borstkankerziekerhuis in Nederland.
 

Twitter Zorgmarkt

Twitter mee, gebruik #zorgmarkt
Volg Zorgmarkt op twitter

Video

Scène KiZ-congres: onnodige zorg?

Interessante links