Huisartsen niet happig op coassistenten AMC

22 oktober 2013 -
Deel dit op facebook!Twitter dit!Deel dit op LinkedIn!
ANP
Huisartsen zijn niet meer zo happig op coassistenten van het AMC in Amsterdam. Dat heeft een woordvoerder van het AMC dinsdag gezegd. Zo'n vijf tot tien huisartsen willen voorlopig geen coassistenten van het AMC in hun praktijk opnemen, totdat er duidelijkheid is over de gebeurtenissen in Tuitjenhorn.

Volgens de woordvoerder heeft dit alles te maken met de zelfmoord van een huisarts in die plaats. De huisarts maakte een einde aan zijn leven, kort nadat het Openbaar Ministerie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg een onderzoek waren begonnen naar zijn handelen bij een euthanasie. Daar was een coassistent van het AMC bij aanwezig. De coassistent had grote vragen bij het handelen van de huisarts. Dat heeft ze eerst besproken met de huisarts en vervolgens, toen ze met vragen bleef zitten, gemeld bij haar begeleider van het AMC. Het AMC heeft de IGZ ingelicht, die dan weer het OM ingeschakeld heeft.

Het AMC hamert erop dat de IGZ zo snel mogelijk openheid van zaken moet geven rond het onderzoek naar wat er precies gebeurd is in Tuitjenhorn. Volgens de woordvoerder zijn de huisartsen weigerachtig om coassistenten van het AMC toe te laten in hun praktijk, omdat er nog veel onzekerheid is over wat er precies aan de hand is. 'Of ze zijn kwaad over hoe wij gehandeld hebben, dat horen wij ook', aldus de woordvoerder. Volgens hem moet de IGZ zo snel mogelijk de onzekerheid die er nu is, weghalen.

Met een brief aan opleidende huisartsen in de regio probeert de afdeling Huisartsengeneeskunde van het AMC ondertussen de artsen ervan te overtuigen dat ze heeft gedaan wat nodig was. In de brief wordt omschreven dat er, na evaluatie van de situatie, maar één conclusie mogelijk was. 'Hier was sprake van dermate normoverschrijdend handelen dat we geen andere keus hadden dan het inlichten van de inspectie.'

Dat het AMC geen contact heeft gehad met de betrokken huisarts alvorens de inspectie en het OM in te schakelen, zit huisartsen in de regio dwars. Daarover schrijft het AMC dat het gezien de ernst van de verdenking, gemeend heeft 'dat sprake was van dusdanige omstandigheden dat moest worden afgeweken van de gangbare procedure'.

Het AMC vraagt om het vertouwen van de huisartsen. 'Het is de eerste maal sinds het bestaan van de afdeling dat we hiertoe hebben besloten. Wij zijn van mening dat we juist hebben gehandeld. We hebben het besluit niet lichtvaardig genomen.'

Stuur door title=
Reageer title=
(0 reacties)
Afdrukken
Er zijn nog geen reacties ontvangen...

Nieuwsbrief

Tijdschrift

Gratis digizine

Focus op Zorg

Vacatures

Bron:

Blog Q-Consult

Q-consult
Consultants Jacob Hofdijk en Ruben van Zelm schrijven regelmatig over ontwikkelingen in de gezondheidszorg.
 

Blog Alexander Monro Ziekenhuis

Chirurg/algemeen directeur Jan van Bodegom doet regelmatig verslag van 'zijn' ziekenhuis in oprichting: het Alexander Monro Ziekenhuis, het eerste borstkankerziekerhuis in Nederland.
 

Twitter Zorgmarkt

Twitter mee, gebruik #zorgmarkt
Volg Zorgmarkt op twitter

Video

Scène KiZ-congres: onnodige zorg?

Interessante links