Samenwerking GGZ- NL en de 3 reclasseringsorganisaties

10 december 2010 -
Deel dit op facebook!Twitter dit!Deel dit op LinkedIn!
GGZ-NL
GGZ-Nederland en de drie reclasseringsorganisaties gaan intensiever samenwerken. Op 30 november 2010 werd dit voornemen officieel bekrachtigd, door middel van het ondertekenen van een 'intentieverklaring'.
Het intensiveren van deze samenwerking staat in het teken van het ontwikkelen van Ambulant Forensisch Psychiatrisch Toezicht. Dit samenwerkingsmodel streeft naar het gecontroleerd en geleidelijk resocialiseren van justitiabelen met de Maatregel TBS met voorwaarden.
Marleen Barth, bestuursvoorzitter GGZ-Nederland, en Edwin ten Holte, directeur Stichting Verslavingsreclassering GGZ namens alle reclasseringsorganisaties (Stichting Verslavingsreclassering GGZ, Reclassering Nederland en Leger de Heils), ondertekenden de intentieverklaring om de samenwerking te beklinken. Beiden benadrukten dat de samenwerking niet vrijblijvend is. 'Het is belangrijk dat we informatie en kennis met elkaar gaan delen. We zijn het hokjes denken voorbij. De ggz is verantwoordelijk voor de behandeling en de reclassering voor het toezicht en de begeleiding van de cliënten. Samen zijn wij verantwoordelijk voor het gehele proces, tot en met de resocialisatie', aldus Ten Holte.
Uiteindelijk verhoogt de samenwerking niet alleen de kwaliteit van de maatregel TBS met voorwaarden, maar volgens Barth ook het aantal: 'Met dit proces versterken de ggz-instellingen hun positie binnen de justitieketen. Steeds meer mensen die met justitie in aanraking komen, krijgen dan een behandeling waarop ze recht hebben.' De combinatie van straf en zorg blijkt een effectieve combinatie.
Een belangrijk onderdeel van het samenwerkingsmodel is de deskundigheidsbevordering. De ketenpartners dienen open te staan voor elkaars expertise en deze te delen.
In een aantal regionale proeftuinen wordt vanaf nu concreet invulling gegeven aan de ontwikkelafspraken. Deze proeftuinen zijn divers van zorgsetting en trachten de samenwerking regionaal uit te breiden met alle betrokken partijen. In het najaar van 2011 zullen de resultaten uit de proeftuinen verwerkt worden in een definitief werkmodel, die in een convenant tussen GGZ-Nederland en de reclassering wordt vastgelegd.
Stuur door title=
Afdrukken
Er zijn nog geen reacties ontvangen...

Nieuwsbrief

Tijdschrift

Gratis digizine

Focus op Zorg

Vacatures

Bron:

Blog Q-Consult

Q-consult
Consultants Jacob Hofdijk en Ruben van Zelm schrijven regelmatig over ontwikkelingen in de gezondheidszorg.
 

Blog Alexander Monro Ziekenhuis

Chirurg/algemeen directeur Jan van Bodegom doet regelmatig verslag van 'zijn' ziekenhuis in oprichting: het Alexander Monro Ziekenhuis, het eerste borstkankerziekerhuis in Nederland.
 

Twitter Zorgmarkt

Twitter mee, gebruik #zorgmarkt
Volg Zorgmarkt op twitter

Video

Scène KiZ-congres: onnodige zorg?

Interessante links